Worden en zijn

Je kiest een religie
Je wordt verliefd
Je bent homo

Ik ben gelovig opgevoed. Niet heel streng, maar toch. Over homoseksualiteit werd nooit gesproken. Toen ik op mijn 20e uit de kast kwam, was de eerste reactie verbazing. Onwetendheid leek bij deze reactie een grote rol te spelen. Het enige wat ik dacht was ‘ik ben nog steeds dezelfde Floor dus waarom zijn jullie verbaasd?’. In de homoscene leerde ik pas dat er ook ’normale’ potten zijn, ja je leest het goed ‘normale’. Ook ik was door de vele beelden op tv, van vaak stereotype homo’s en lesbo’s, gaan denken dat het toch wel een vreemd volk was. Dat komt ook doordat je in je gewone leventje niet zo vaak een homoseksuele medemens tegenkomt… toch?? 

Als bijvoorbeeld religieuze mensen met mij in aanraking komen dan reageren ze vaak achtereenvolgens verbaasd, twijfelachtig en tot slot geïnteresseerd. Deze interesse zorgt vaak voor mooie gesprekken. De uitkomst van die gesprekken is meestal neutraal. Al ga ik voor de winst (acceptatie), vaak blijft het ‘slechts’ bij een wederzijds respect. Inmiddels weet ik dat dit ook winst is. De vraag die door dit soort gesprekken al jaren met regelmaat door mijn hoofd spookt is: waarom kan homoseksualiteit en religie in de ogen van vele mensen niet samengaan?

Vaak wordt de inhoud van het heilige boek als argument gegeven. In dit boek zou staan dat homoseksualiteit verboden is. Ik ben voor mezelf eens gaan bedenken wat dit argument zou kunnen weerleggen. In mijn ogen zijn de context en de interpretatie van het heilige boek van groot belang. Dit boek is lang geleden geschreven. De context was destijds anders. Hoeveel aspecten uit dit boek nemen we in de huidige tijd nog letterlijk? Ik zou de gelovige, die homoseksuelen niet accepteert, ook de vraag willen stellen of hij zich realiseert wat het effect van zijn reactie is. Denk aan de keer dat jij afgewezen werd en wat het met je deed. Denk aan wat het met jou zou doen als je ouders, broer, zus of vrienden je zouden afwijzen, alleen maar omdat je ze vertelt dat je een beetje ‘anders’ bent. Er zijn homoseksuelen die depressief zijn, zelfmoord plegen, verstoten of zelfs vermoord worden. Mensen raken zichzelf kwijt, ouders raken hun zoon of dochter kwijt, vrienden hun vrienden. Als je denkt dat het religieuze boek de basis is voor het afwijzen van homoseksuelen, wil ik je vragen om met als startpunt het jaar 2010, met elkaar over de interpretatie van dit boek in discussie te gaan. 

Vraag jezelf ook eens af wat nu precies datgene is wat homoseksuelen in jouw ogen zo vreselijk maakt. Is het dat ze anders zijn? Maar elk mens is toch uniek? En leef jij alle regels van de religieuze boeken precies na? Vraag jezelf af of je je zoon, dochter, broer, zus, vriend of viendin kwijt wilt raken; verdriet wilt doen, alleen omdat diegene toevallig gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht heeft. 

Met de mogelijke gevolgen in het achterhoofd denk je dan dat iemand ervoor kiest homo te zijn? We weten allemaal dat de meeste mensen ‘normaal’ willen zijn. Geen problemen willen, maar een relaxed leven willen leiden met leuke mensen om zich heen. Volgens sommige mensen is homo zijn echter een keuze en kan je ervoor kiezen niks met je gevoelens te doen. Eigenlijk zeg je dan tegen deze persoon: voel niet, heb die persoon niet lief of zelfs verloochen jezelf. Je ontzegt twee mensen die van elkaar houden de liefde. Soms gaan mensen nog een stap verder en noemen degene die verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht ziek. Er zijn zelfs plekken op de aardbol waar wordt geprobeerd homoseksuelen beter te maken. Ik ben lesbisch en ik kan je zeggen ik voel me kiplekker, maar de gedachte aan zogenaamde ‘betermaaksessies’ maakt mij ziek.

Liefde is tenslotte, althans in mijn ogen, de kern van het leven. Veel mensen zeggen God = Liefde. Als je dit denkt, hoe kan je een homoseksuele relatie dan afkeuren? Ik heb het niet over een relatie met een ongelijke machtsverhouding, maar simpelweg over twee mensen van hetzelfde geslacht, die van elkaar houden. Denk verder dan de religieuze boeken, denk als mens tot mens. Is er al niet genoeg ellende op deze wereld? Moet je dan ook nog individuen, die niemand kwaad doen, alleen maar iemand van hetzelfde geslacht liefhebben, afwijzen en veroordelen?  

Share: